مدل AIDA یکی از مدلهای معروف در دنیای بازاریابی و فروش هست که کمک میکنه تا افراد بتونن توجه مشتری رو جلب کرده، اون رو به سمت خرید هدایت کنن تا در نهایت اونها تبدیل به مشتری وفادار بشن.
تو این مطلب میخوایم بهطور ساده و کاربردی مدل AIDA رو توضیح بدیم و ببینیم چطور میتونیم از این مدل در فروش و بازاریابی استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: آموزش فروش و فروشندگی | صفر تا صد حرفهای شدن در فروش
مدل AIDA چیست؟
مدل AIDA یک مدل چهار مرحلهای هست که به ما میگه چطور میتونیم توجه مشتری رو جلب کنیم، علاقهش رو برانگیزیم، باعث بشیم خواسته اون تحریک بشه و در نهایت به خرید ترغیبش کنیم.
این چهار مرحله شامل:
- Attention (توجه)
- Interest (علاقه)
- Desire (خواسته)
- Action (عمل)
حالا هر کدوم از این مراحل رو دقیقتر بررسی میکنیم.
مرحله اول: جلب توجه (Attention)
اولین قدم در مدل آیدا جلب توجه مشتریه. بدون جلب توجه، هیچ چیزی از این مدل به کار نمیاد پس باید از بهترین ایده های تبلیغاتی برای جذب مشتری استفاده کنین تا اونها متوجه شما بشن.
فرآیند جذب مشتری میتونه از طریق طراحی جذاب تصاویر و ویدئوها، عناوین و شعارهای تبلیغاتی جالب یا طرحهای تشویقی برای فروش بیشتر باشه. مثلاً وقتی یک بنر تبلیغاتی طراحی میکنین، باید طوری باشه که وقتی مشتری از کنار اون رد میشه، فوری توجهش جلب بشه.
توی این مرحله، برای جلب توجه باید از چیزی خاص و منحصربهفرد استفاده کنین تا مشتری نتونه راحت از کنارش بگذره. مثلاً تخفیفهای محدود، هدیهها یا پیشنهادهای ویژه میتونه خیلی سریع مشتری رو جذب خودش کنه.
بیشتر بخوانید: کمپین فروش چیست؟ | نکات کلیدی برای طراحی کمپین فروش موفق
مرحله دوم: ایجاد علاقه (Interest)
بعد از اینکه توجه مشتری رو جلب کردین، باید علاقهش رو برانگیزین. توی این مرحله، میتونین از بازاریابی محتوایی استفاده کنین. درواقع باید به مشتری بگین که چرا محصول یا خدمت شما براش مفیده. باید اطلاعاتی بدین که مشتری بفهمه این محصول میتونه به اون کمک کنه تا نیازهاش برطرف بشه.
مثلاً اگر فروشگاه آنلاین لباس دارین، توی این مرحله میتونین درباره کیفیت پارچه، طراحیهای خاص یا ویژگیهای منحصربهفرد محصولات صحبت کنین. این اطلاعات باید برای مشتری جذاب باشه و به نوعی ارتباط عاطفی با اون برقرار کنه.
بیشتر بخوانید: استراتژی افزایش فروش | بررسی عوامل موثر در افزایش فروش یا ارائه خدمات
مرحله سوم: ایجاد خواسته (Desire)
مرحله ایجاد خواسته توی مدل AIDA بعد از جلب توجه و علاقه، میخواد مخاطب رو قانع کنه که این محصول یا خدمت دقیقآ چیزی هست که بهش نیاز داره. توی این مرحله باید به مخاطب نشون بدین که چطور این محصول میتونه مشکلاتش رو حل کنه یا زندگی اون رو راحتتر کنه.
روشهای ایجاد خواسته:
- نمایش فواید واقعی: به جای توضیح ویژگیهای فنی، نشون بدین چطور محصول به درد مخاطب میخوره و نیازش رو برطرف میکنه.
- تحریک نیازهای پنهان: توضیح این که مخاطب ممکنه مشکلی داشته باشه که خودش خبر نداره و چطور این محصول میتونه بهش کمک کنه.
- ارتباط عاطفی: توانایی داستان سرایی برای هر فروشنده یه مهارت ضروری به حساب میاد. با داستانها یا تصاویری که حس خوبی به مخاطب میده، تلاش کنین ارتباط عاطفی نزدیکی با اون برقرار کنین.
- مقایسه با رقبا: محصول خودتون رو با رقبا مقایسه کنین و توضیح بدین که چرا این یکی بهتره.
- تایید اجتماعی: نظرات و تجربیات مشتریان قبلی رو نشون بدین تا اعتماد بیشتری جلب بشه.
- ایجاد حس فوریت: با پیشنهادات محدود یا تخفیفهای خاص، حس نیاز فوری رو در مخاطب به وجود بیارین.
در نهایت، هدف اینه که مخاطب احساس کنه این محصول دقیقآ چیزی هست که به دنبالش بوده و باید سریعتر اقدام کنه.
بیشتر بخوانید: فروش B2B چیه؟ | انواع فروش سازمانی + مهمترین تکنیکهای فروش b2b
مرحله چهارم: اقدام (Action)
آخرین مرحله در مدل AIDA ترغیب مشتری به اقدام هست. این یعنی شما باید مشتری رو به خرید یا انجام عملی که مد نظر دارین ترغیب کنین. این مرحله باید خیلی واضح و روشن باشه.
مثلاً باید بگین “برای خرید این محصول همین حالا روی دکمه خرید کلیک کنین” یا “برای دریافت مشاوره رایگان همین الان ثبتنام کنین”.
در این مرحله، باید تمامی موانعی که ممکنه جلوی اقدام مشتری رو بگیره از بین ببرین.
مثلاً اگر مشتری نگران قیمت یا زمان تحویل هست، فروشنده باید به مشتری این اطمینان رو بده که محصول یا خدمات مد نظر، قیمت رقابتی و تحویل سریع داره.
چطور از مدل AIDA در فروش استفاده کنیم؟
مدل AIDA در فروش به ما کمک میکنه تا فرآیند فروش رو به صورت منظم و مرحله به مرحله طراحی کنیم. مثلاً وقتی در حال فروش یک محصول یا خدمات هستین، میتونین از این مدل برای طراحی استراتژیهای تبلیغاتی استفاده کنین.
اول باید تبلیغاتی ایجاد کنین که توجه مشتری رو جلب کنه، بعد در مرحله بعد اطلاعات جذاب به مشتری بدین تا علاقهمند بشه، بعد اون رو قانع کنین که محصول یا خدمات شما بهترین گزینه برای نیازش هست و در نهایت مشتری رو به خرید ترغیب کنین.
توی همهی این مراحل فراموش نکنین که طرز صحبت کردن با مشتری خیلی مهمه، باید طوری رفتار کنین که باعث جلب اعتماد مشتری بشه.
بیشتر بخوانید: انواع روش های فروش | بهترین روش فروش چه روشیه؟
مدل AIDA در بازاریابی دیجیتال
مدل AIDA در بازاریابی بهخصوص بازاریابی دیجیتال کاربرد زیادی داره. به عنوان مثال، در تبلیغات آنلاین شما میتونین توی مرحله اول با یک عنوان جذاب یا تصویر چشمگیر، توجه مخاطب رو جلب کنین.
مرحله دوم نوشتن توضیحات جذاب و مفصل در مورد محصوله که باعث ایجاد علاقه مشتری میشه.
توی مرحله سوم، با ارائه مزایای خاص یا تخفیفهای ویژه، مشتری رو تحریک کنین و در نهایت با استفاده از دکمههای دعوت به اقدام (Call-to-Action)، مشتری رو به خرید ترغیب کنین.
نتیجهگیری
مدل AIDA یکی از ابزارهای بسیار موثر در بازاریابی و فروش هست که با استفاده از اون میتونین مشتریان رو مرحله به مرحله از توجه به خرید هدایت کنین. این مدل به شما کمک میکنه که یک استراتژی مشخص و کارآمد برای تبلیغات و فروش ایجاد کنین.
آموزش دورههای فروش تو دنیای رقابتی امروز یه جورایی کلید موفقیته. اگه میخواین مدلهای معروف بازاریابی و فروش مثل مدل آیدا رو یاد بگیرین، باید دانش اصولی و تخصصی داشته باشین که فقط با شرکت تو دورههای حرفهای به دست میاد.
این مهارتها کمک میکنه بهتر مشتری رو بشناسین، فروشتون رو بیشتر کنین و تو کارتون متفاوت باشین.
دوره کارشناس فروش حرفهای آکادمی دیدار یه فرصت عالیه که زیر نظر متخصصهای این حوزه، مهارتهای کلیدی فروش رو یاد بگیرین و تبدیل به یه فروشنده موفق بشین. پیس همین امروز ثبتنام کنین و راه موفقیت شغلیتون رو بسازین.
سوالات متداول
مدل آیدا چیست؟
مدل آیدا یه روش معروف تو بازاریابی و فروشه که میگه مشتری تو 4 مرحله جذب میشه: اول توجهش جلب میشه بعد به محصول علاقه پیدا میکنه، میل به خرید توش ایجاد میشه و در نهایت اقدام به خرید میکنه.
چه طور میشه از مدل AIDA در بازاریابی استفاده کرد؟
برای استفاده از مدل AIDA در بازاریابی باید با یه تیتر جذاب مشتری رو جذب کنین، اطلاعات بدین تا کنجکاو بشه، مزایای محصول رو بگین تا مشتری حس کنه بهش نیاز داره و با یه پیشنهاد ویژه اون رو تشویق به خرید کنین.
مدل آیدا کجاها کاربرد داره؟
مدل آیدا تو خیلی از بخشهای بازاریابی و فروش مثل تبلیغات، فروش حضوری، تولید محتوا، ایمیل مارکتینگ و طراحی صفحه فرود کاربرد داره.