دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال اسمی هستش که زیاد توی دنیای اینترنت و کسب و کارهای آنلاین به گوشمون میخوره. دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده به تمام کارهایی گفته میشه که یک کسب و کار توی فضای مجازی انجام میده تا به هدف نهایی بازاریابی یعنی برندسازی، جذب مشتری و در نهایت افزایش فروش و وفاداری مشتریهاش دست پیدا کنه.
اگر مایلید بیشتر درباره شاخههای دیجیتال مارکتینگ بدونید و راههای ورود به این دنیای گسترده رو بشناسید، تا آخر این مقاله که برای آموزش دیجیتال مارکتینگ تهیه کردیم با ما همراه باشید.
بازاریابی دیجیتال چیه؟
دیجیتال مارکتینگ در کلیترین حالت به استفاده از وب سایتها، اپلیکیشنها، دستگاههای موبایل، شبکههای اجتماعی، موتورهای جستجو و سایر ابزارهای دیجیتال برای تبلیغ و فروش محصولات و خدمات گفته میشه. شرکتها معمولاً از ترکیب انواع روشهای بازاریابی سنتی و دیجیتال توی استراتژیهاشون استفاده میکنن، اما دیجیتال مارکتینگ چالشهای خاص خودش رو هم داره که در ادامه بیشتر اونها رو میشناسید.
بیشتر بخوانید: 9 روش بهبود عملکرد فروش فردی و تیمی در دنیای تکنولوژیک فروش
انواع شاخههای دیجیتال مارکتینگ
کانالهای دیجیتال مارکتینگ از دهه ۱۹۹۰ شروع به رشد کردن و هنوز هم در حال پیشرفت هستن. اینجا ۸ تا از رایجترین کانالهای امروزی رو معرفی میکنم:
بازاریابی وب سایت
شرکتها اغلب از وب سایتهای خودشون به عنوان محور اصلی فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنن. موثرترین وب سایتها نماینده برند و محصولات یا خدماتش هستن و اونها رو به صورت واضح و موندگار نشون میدن.
بیشتر بخوانید: چطور یک سایت فروشگاهی پر فروش داشته باشیم؟
تبلیغات کلیکی (PPC)
تبلیغات کلیکی (Pay Per Click) به بازاریابها این امکان رو میده تا از طریق تبلیغات پولی، به مخاطبان در سایتهای خبری و سایر پلتفرمهای دیجیتال دسترسی پیدا کنن. بازاریابها میتونن کمپینهای PPC رو در پلتفرمهایی مثل گوگل، بینگ، لینکدین، ایکس (توییتر مرحوم!)، پینترست و فیسبوک راه اندازی کنن و تبلیغاتشون رو نشون افرادی بدن که دنبال محصولات یا خدمات مشابه هستن.
بازاریابی محتوا
هدف از بازاریابی محتوا اینه که با استفاده از محتواهای متنی، تصویری یا ویدئویی، به مشتریهای بالقوه دسترسی پیدا کنه. این محتوا معمولاً توی وب سایت منتشر میشه و از طریق شبکههای اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) یا حتی کمپینهای تبلیغات کلیکی ترویج داده میشه.
از اصول اساسی بازاریابی که توی بازاریابی محتوایی باید ارعایت کنیم اینه که سعی میکنیم کمتر حال و هوای «تبلیغ» رو به مخاطب بدیم و محصول یا خدمات مورد نظر، ممکنه علنا و مستقیم یا مخفیانه و به شکل زیر پوستی معرفی بشه.
ایمیل مارکتینگ در بازاریابی دیجیتال
ایمیل مارکتینگ همچنان یکی از موثرترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ به حساب میاد، هرچند خیلی از افراد این ایمیلها رو به عنوان اسپم میشناسن. بازاریابها از سایر کانالهای دیجیتال مارکتینگ استفاده میکنن تا نامها و ایمیلهای افراد رو جمع آوری کنن و بعد از طریق ایمیل مارکتینگ، این سرنخها رو به مشتری تبدیل کنن.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
هدف اصلی کمپینهای بازاریابی شبکههای اجتماعی، افزایش آگاهی از برند و ایجاد اعتماد توی مخاطبانه. با ادامه فعالیت در شبکههای اجتماعی، میتونید از این پلتفرمها برای جمع آوری سرنخها و حتی به عنوان یه کانال مستقیم بازاریابی یا فروش استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: جملاتی برای جلب اعتماد مشتری که باید بلد باشید.
افیلیت مارکتینگ (همکاری در فروش)
تو افیلیت مارکتینگ، شرکتها یا اینفلوئنسرها محصولات شرکت دیگهای رو تبلیغ میکنن و هر بار که فروشی انجام میشه یا سرنخ جدیدی به دست میاد، پورسانت دریافت میکنن.
پیامک
شرکتها هنوز هم از پیامک (SMS) برای ارسال اطلاعات مربوط به محصولات و تبلیغات جدیدشون استفاده میکنن. شرکتهای خصوصی و نامزدهای سیاسی هم از این روش برای تبلیغات و جمع آوری کمکهای مالی بهره میبرن.
بازاریابی ویدئویی
خیلی از کاربران اینترنت امروزه قبل از خرید محصول یا برای یادگیری، خوندن نقدها و حتی برای سرگرمی به سراغ سایتهایی مثل یوتیوب میرن. بازاریابها میتونن از پلتفرمهای مختلف ویدئویی مثل فیسبوک ویدیو، اینستاگرام و تیک تاک برای اجرای کمپینهای بازاریابی ویدئویی استفاده کنن.
بیشتر بخوانید: راهکارهای افزایش فروش اینترنتی | چطور فروش اینترنتی را بالا ببریم؟
چطور میشه دیجیتال مارکتر شد؟
برای اینکه یه دیجیتال مارکتر موفق بشید، نیاز به مهارتهای نوشتاری قوی و مدیریت شبکههای اجتماعی دارید، همچنین باید با تحلیل دادهها آشنا باشید. بیشتر موقعیتهای شغلی دیجیتال مارکتینگ هم به مدرک کارشناسی نیاز دارن.
علاوه بر این، ممکنه شرکت تو دورههای دیجیتال مارکتینگ یا بوت کمپها براتون مفید باشه. تجربه کارآموزی هم میتونه خیلی بهتون کمک کنه. داشتن مدرک کارشناسی ارشد توی این حوزه هم مفیده ولی ضروری نیست.
بیشتر بخوانید: چگونه بیشتر بفروشیم؟ | برنامه ریزی برای فروش بیشتر
جمعبندی
استفاده از رسانه توی قرن ۲۱ باعث شده تا بازاریابها و متخصصین بازاریابی دیجیتال توجه بیشتری به پلتفرمهای همگانی داشته باشن. درسته که ممکنه دیجیتال مارکتینگ از تکنیکهای مشابه با بازاریابی سنتی از طریق چاپ، تلویزیون و رادیو استفاده کنه، ولی ابزارهای خاص خودش رو داره که بازاریابها باید برای موفقیت توی این حوزه، باید اونها رو خوب یاد بگیرن.
سوالات متداول
دیجیتال مارکتینگ چیست و چه کاربردی دارد؟
دیجیتال مارکتینگ به مجموعه فعالیتهایی گفته میشه که یه کسبوکار در فضای آنلاین برای تبلیغ محصولات و خدمات خود انجام میده.
رایجترین شاخههای دیجیتال مارکتینگ کدامند؟
شاخههای اصلی بازاریابی دیجیتال شامل بازاریابی دیجیتال، تبلیغات کلیکی، بازاریابی محتوا، ایمیل مارکتینگ و … میشه.
چطور میتوان یک دیجیتال مارکتر موفق شد؟
برای تبدیل شدن به یه دیجیتال مارکتر موفق، شما نیاز به مهارتهای نوشتاری قوی، مدیریت شبکههای اجتماعی و توانایی تحلیل دادهها دارید. دورههای آموزشی، بوتکمپها و تجربه کارآموزی هم میتونه به پیشرفت شما کمک بکنه.