بازاریابی و فروش از ارکان اساسی هر کسب و کار موفقی هستن. این فرآیند شامل مجموعهای از فعالیتها و استراتژیهاست که به شرکتها کمک میکنه محصولات و خدمات خودشون رو به مشتریان معرفی کنن و روابط پایداری با اونها برقرار کنن. تقریباً تمامی روشهای بازاریابی، از تبلیغات سنتی گرفته تا بازاریابی دیجیتال، یک هدف مشترک دارن: جذب مشتریان و افزایش فروش. تو این مقاله، به بررسی عمیقتر بازاریابی، اهدافش و استراتژیهای مختلفی که میتونه به رشد و موفقیت کسب و کار شما کمک کنه، میپردازیم.
بازاریابی چیه؟
بازاریابی به فعالیتهایی گفته میشه که یک شرکت برای تشویق مشتریان به خرید محصولات یا خدمات خودش انجام میده. بازاریابی شامل تبلیغات هم میشه و به کسب و کارها اجازه میده محصولات و خدمات خودشون رو به مصرفکنندگان، سایر کسب و کارها و سازمانها بفروشن.
بیشتر بخوانید: 8 ترفند ساده جذب مشتری برای فروش بیشتر
هدف بازاریابی چیه؟
در بهترین دوره بازاریابی و فروش گفته میشه که افرادی که تو بخشهای بازاریابی و تبلیغات یک شرکت کار میکنن، دنبال جلب توجه مخاطبان کلیدی از طریق تبلیغات هستن. تبلیغات، نسبت به مخاطبان خاصی هدفگذاری میشه و ممکنه شامل معرفی و تبلیغ افراد مشهور، عبارات یا شعارهای جذاب، بستهبندی یا طراحیهای گرافیکی بهیادماندنی و نمایشهای رسانهای باشه.
درک عمیق بازاریابی
یک دوره بازاریابی و فروش حرفهای به شما میگه که بازاریابی در واقع شامل تمام اقداماتی هست که یک شرکت برای جذب مشتریان و حفظ روابط خودش با اونها انجام میده. ارتباط با مشتریان بالقوه یا مشتریان فعلی هم جزء این کاره و ممکنه شامل نوشتن ایمیلهای تشکر، پاسخ سریع به تماسها و ایمیلها یا ملاقات حضوری با مشتریان به صرف قهوه یا غذا باشه.
تو سادهترین سطح، بازاریابی دنبال اینه که محصولات و خدمات یک شرکت رو با مشتریانی که به اون محصولات نیاز دارن تطبیق بده. این تطبیق در نهایت سودآوری و فروش بیشتر مجموعه رو تضمین میکنه.
آمیخته بازاریابی
محصول (Product)، قیمت (Price)، مکان (Place) و تبلیغات (Promotion)، چهار اصل بازاریابی هستن که در هر دوره جامع بازاریابی و فروش به طور مفصل به اصول اونها پرداخته میشه. این چهار اصل یا 4P، ترکیب اساسی رو تشکیل میدن که یک شرکت برای بازاریابی یک محصول یا خدمات نیاز داره.
محصول
محصول به آیتم یا آیتمهایی اطلاق میشه که یک کسب و کار قصد داره به مشتریان ارائه بده.
قیمت
قیمت به میزان و ارزش فروش محصول توسط شرکت اشاره داره.
مکان
مکان به محل ارائه و توزیع محصول اشاره داره.
تبلیغات
تبلیغات، چهارمین P، در واقع کمپین ارتباطات بازاریابی یکپارچه از سوی یک مجموعهست.
بیشتر بخوانید: بهترین راههای تبلیغات برای جذب مشتری
انواع استراتژیهای بازاریابی
بازاریابی شامل مجموعهای بسیار گسترده و متنوع از استراتژیهاست. این صنعت همچنان در حال تکامله و استراتژیهای زیر ممکنه برای برخی شرکتها بیشتر از دیگران مناسب باشه.
استراتژیهای بازاریابی سنتی
قبل از فناوری و اینترنت، بازاریابی سنتی روش اصلی بود که شرکتها کالاهای خودشون رو به مشتریان معرفی میکردن. انواع اصلی استراتژیهای بازاریابی سنتی شامل موارد زیره:
- بازاریابی بیرونی: شامل نمایشهای عمومی تبلیغات خارج از خونه و در سطح شهره.
- بازاریابی چاپی: شامل محتوای کوچک و قابل چاپه که به راحتی در مجلات و روزنامهها قابل تکثیره.
- بازاریابی الکترونیکی: این روش شامل استفاده از تلویزیون و رادیو برای تبلیغاته.
- بازاریابی رویدادی: شامل تلاش برای جمعآوری مشتریان بالقوه در یک مکان خاص برای صحبت درباره محصولات یا نمایش اونهاست.
بیشتر بخوانید: آموزش بازاریابی تلفنی | بازاریابی تلفنی موفق چگونه است؟
بازاریابی دیجیتال
صنعت بازاریابی، با معرفی بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ برای همیشه تغییر کرده. از روزهای اولیه تبلیغات پاپآپ تا جایگذاریهای هدفمند بنرهای تبلیغاتی، حالا روشهای نوآورانهای وجود داره که شرکتها میتونن از طریق بازاریابی دیجیتال به مشتریان دست پیدا کنن. برخی از زیرشاخههای بازاریابی دیجیتال عبارتند از:
- SEO یا بهینهسازی موتور جستجو: تلاش شرکتها برای افزایش ترافیک از طریق موتورهای جستجو.
- بازاریابی ایمیلی: این روش شامل به دست آوردن آدرسهای ایمیل مشتریان یا مشتریان بالقوه و توزیع پیامها یا خبرنامههاست.
- بازاریابی رسانههای اجتماعی: این شامل ایجاد حضور آنلاین در پلتفرمهای خاص رسانههای اجتماعیه.
- بازاریابی وابسته: شامل استفاده از تبلیغات شخص ثالث برای جلب علاقه مشتریه.
تفاوت بازاریابی و فروش
برای فهمیدن تفاوت بین فروش و بازاریابی تو دنیای کسب و کار، باید بدونیم که هدف نهایی و مزیت بازاریابی، افزایش فروشه. وقتی روابط با مشتریان قویتر، تعریفشده و مثبت باشه، مشتریان بیشتر به خرید مشغول میشن. وقتی بازاریابی به درستی انجام بشه، مشتریان به شرکت شما روی میآرن و شما برتری رقابتی نسبت به رقبای خودتون به دست میآرید.
در واقع، فرآیند آمادهسازی مشتریان برای خرید محصولات، قسمت بازاریابیه و فرآیند فروش و پرداخت مشتری، قسمت فروشه.
چهار راه برای تقویت استراتژیهای بازاریابی شما
اگر تازه شروع به تبلیغ کسب و کار یا محصول خودتون کردید، برخی از کارهایی که باید از ابتدای سفرتون برای بازاریابی انجام بدید عبارتند از:
مشتریان و محصولات خودتون رو بشناسید
قبل از هر چیز، باید بدونید که مشتری ایدهآل شما کیه و محصول شما چه مشکلاتی رو برای اونها حل میکنه. شما میتونید این کار رو به چندین روش انجام بدید، اما سادهترین راه از طریق پلتفرمهای رسانههای اجتماعیه.
با مشتریان خودتون رابطه برقرار کنید
از اونها سوال بپرسید، مسابقه و چالش برگزار کنید، به نگرانیهای اونها پاسخ بدید و به سوالات و نظرات اونها جواب بدید.
بیشتر بخوانید: چه سوالاتی از مشتری بپرسیم؟ [نمونه سوالاتی که باید برای شناخت نیاز مشتری بپرسید]
یک لیست ایمیل بسازید و یک خبرنامه بنویسید
ساختن یک لیست ایمیل کار پیچیدهای نیست و قطعاً میدونید که سرویسهای رایگان زیادی وجود دارن که به شما امکان ایجاد حساب و مدیریت اون رو میدن. بازاریابی نسبتاً ارزانه و شواهد نشون میده که یک کمپین بازاریابی ایمیلی خوب، میتونه نتایج طلایی به همراه داشته باشه.
در بهینهسازی موتورهای جستجو سرمایهگذاری کنید
سئو استراتژی بلندمدت دیگهای هست که هرچه زودتر توش سرمایهگذاری کنید، زودتر به سود میرسید. مطمئن بشید که وبسایت شما برای کلمات کلیدی که میخواید برای اونها رتبهبندی بشید بهینه شده و همچنین اطمینان حاصل کنید که Google My Business شما تکمیل شده.
یک وبلاگ راهاندازی کنید
تو بازاریابی میگیم که محتوا، پادشاهه. وقتی صحبت از تبلیغ کسب و کار و محصولاتتون در میان باشه، محتوای خوب به شما کمک میکنه تا اعتمادسازی کنید و اعتبار بیشتری به دست بیارید.
بیشتر بخوانید: 10 نکته برای ایجاد انگیزه فروش در تیم فروش
نتیجهگیری
بازاریابی بخش اساسی هر کسب و کاریه و این امکان رو فراهم میکنه که محصولات یا خدمات یک کسب و کار به بهترین شکل و در مکان و زمان مناسب به مشتریان احتمالی و مشتریان قبلی نشون داده بشن و با فرآیندهای مختلفی اونها رو تشویق به استفاده از محصولات و خدمات شما کنه. با مطالعه عمیقتر مباحث گفته شده توی این مقاله و همچنین شرکت در کلاسهای بازاریابی و فروش میتونید مسیر موفقیت بیزینس خود را از طریق بازاریابی به دست بیارید.
سوالات متداول
بازاریابی چیه؟
بازاریابی بخشی از یک شرکت، خط تولید، فرد یا نهادی هست که خدمات خودش رو تبلیغ میکنه.
چرا بازاریابی اینقدر مهمه؟
کمپینهای بازاریابی ممکنه اولین برخورد یک مشتری با مجموعه و محصولات شما باشه. علاوه بر اون، بازاریابی به شکلدهی تصویر برند یک شرکت هم کمک میکنه.
هدف بازاریابی چیه؟
یکی از اهداف مهم بازاریابی، پیشبرد رشد یک شرکته. این رو میشه از طریق جذب و حفظ مشتریان جدید و فروش بیشتر مشاهده کرد.