تدوین استراتژی فروش موفق، باعث پایه گذاری یه تیم فروش منسجم و موفق میشه. انواع استراتژی بازاریابی و فروش باعث میشن اعضای تیم فروش همگی روی یه هدف مشترک متمرکز بشن و بهترین عملکردشون رو داشته باشن. این روش و همچنین الهام گرفتن از یک نمونه استراژی فروش نه تنها عملکردشون بهتر میشه، بلکه احساس رضایت بیشتری هم دارن.
توی این مقاله از مجموعه آموزش فروش میخوایم چندتا از استراتژیها و ابتکارات فروش که به نظرمون میتونن توی جذب مشتری جدید و بستن قراردادهای بیشتر کمک کنن رو باهاتون به اشتراک بذاریم. ولی اول بیایید ببینیم استراتژی فروش چیه.
استراتژی فروش چیه؟
استراتژی فروش مجموعهای از تصمیمات، اقدامات و اهدافیه که نشون میده تیم فروش شما چطور سازمان و محصولاتتون رو به مشتریها معرفی میکنن تا اونها رو به قرارداد بستن نزدیک کنن. این استراتژی یه راهنمایی به تیم فروش ارائه میده که شامل اهداف روشن برای فرآیندهای فروش، معرفی محصول و تحلیل رقابته. توی یه مقاله جدا به طور کامل درباره استراتژی فروش و مراحل تدوین یه استراتژی قوی صحبت کردیم. اینجا چندتا نمونه استراتژی فروش رو با هم میخونیم. اما قبلش یه موضوعی رو باید با هم مرور کنیم:
چرا استراتژی فروش مهمه؟
یه استراتژی فروش شفاف، مثل نقشه راه برای رشد کسب و کارتون عمل میکنه. این استراتژی کلید برنامهریزی آینده، حل مشکلات، تعیین اهداف و مدیریت درست تیم فروش هست. علاوه بر اون، یک استراتژی موفق توی مراحل مختلفی از کار میتونه بهتون کمک کنه، مثلا:
به تیم فروش تمرکز و جهت میده
یه استراتژی شفاف کمک میکنه اعضای تیم بفهمن کدوم اهداف و فعالیتها رو باید در اولویت بذارن.
بیشتر بخوانید: انواع فروش سازمانی + مهمترین تکنیکهای فروش b2b
باعث یکپارچگی پیامها میشه
استراتژی فروش میتونه کمک کنه تیم شما یه پیام ثابت به مشتریها، شرکا و مخاطبان انتقال بده.
فرصتهای فروش رو بهینهتر میکنه
استراتژیهای قوی فروش به شما کمک میکنن مشتریهای هدف رو درست انتخاب کنید و رویکردتون رو بهبود بدید.
بیشتر بخوانید: بررسی عوامل موثر در افزایش فروش یا ارائه خدمات
استراتژی فروش به تخصیص بهتر منابع کمک میکنه
استراتژی فروش اولویتها و منابع رو مشخص میکنه.
جدیدترین استراتژیهای فروش موثر
مشتری مهمترین عنصر توی بیزینسه که باید بهش توجه کنید. وقتی نیازهای اونها رو برطرف کردید، اون وقت میتونید برید سراغ تیم فروش. استراتژی فروش شما باید چارچوبی داشته باشه که نیازهای مشتری برطرف کنه و در ضمن جایی اجرا بشه که مشتری حضور داره.
افزایش فروش آنلاین از طریق شبکههای اجتماعی
بیش از 90 درصد از کسبوکارهای خردهفروشی تو سال 2022 حداقل توی دو تا شبکه اجتماعی فعال بودن، که این نشون میده شبکههای اجتماعی یکی از موثرترین راهها برای افزایش آگاهی از برند و فروش آنلاین هستن.
تخصص خودتون رو نشون بدید
به اشتراک گذاری تجربیات، نکات مهم و تخصصهای خودتون از راههای ماندگار برای ساختن برند شخصی و افزایش اعتبار سازمانتونه.
بیشتر بخوانید: جملاتی برای جلب اعتماد مشتری که هر کارشناس فروشی باید بلد باشد
اولویتبندی تماسهای ورودی به عنوان سرنخهای داغ
شما و تیمتون بهتر از هر کسی فرآیند فروش خودتون رو میشناسید. اگه یه روش خاص تو فروش برای شما جواب میده، به همون روال ادامه بدید.
تحقیق و بررسی دقیق مشتریهای بالقوه
بهترین استراتژی فروش هم نمیتونه به جایی برسه اگه مشتریهای هدف درست انتخاب نشه. بنابراین تیم فروش رو تشویق کنید که قبل از معرفی محصول، به درستی تحقیق کنن و مشتریهای بالقوه رو ارزیابی کنن.
ارائه دوره آزمایشی رایگان
بر اساس گزارش HubSpot، دورههای آزمایشی رایگان دومین ابزار پرطرفدار تو حمایت از استراتژیهای فروش هستن. 41 درصد از افراد این روش رو یکی از موثرترین ابزارها دونستن.
بیشتر بخوانید: انواع روشهای فروش | کدام روش مناسب شماست؟
نمونه استراتژی فروش: HubSpot
مجموعه HubSpot که در سال 2006 تاسیس شده، الان بیش از 184,000 مشتری تو بیش از 120 کشور داره و درآمد سالانهاش بیش از 1.7 میلیارد دلار شده. بیایید نگاهی به چندتا از نکات استراتژی فروش این شرکت بندازیم:
استخدام افراد مناسب طبق معیارهای ارزیابی مشخص
HubSpot از همون ابتدا یه لیستی از ویژگیهای موفق برای یه نماینده فروش تهیه کرد، مثل اخلاق کاری قوی، انعطافپذیری، هوش، اشتیاق و آشنایی با محصولات HubSpot.
آموزش تیم فروش با قرار دادن اونها در جایگاه مشتری
HubSpot یه برنامه آموزشی عملی درست کرده که نه تنها فرآیند فروش رو برای نمایندهها شبیه سازی میکنه، بلکه به اونها اجازه میده مشکلات مشتریهای هدفشون رو بهتر درک کنن. مثلا دوره آموزشی آکادمی دیدار هم میتونه نکتههای خوبی بهتونه آموزش بده حتما سرفصلهاش رو ببینید.
نمونه استراتژی فروش: آمازون
آمازون یکی از بزرگترین فروشگاههای آنلاین دنیاست که استراتژی فروش خودش رو بر اساس تجربه مشتری بهینه کرده. یکی از موفقترین استراتژیهای آمازون، ارائه پیشنهادهای شخصیسازیشده به مشتریها بر اساس تاریخچه خرید و جستجوی آنهاست.
بهینهسازی تجربه مشتری
آمازون با بهینه کردن فرآیند خرید، مثل ارائه گزینه خرید با یک کلیک، ارسال سریع (Prime) و پشتیبانی 24 ساعته، تجربه خرید راحت و جذابی رو برای مشتریها ایجاد کرده. این رویکرد باعث افزایش وفاداری مشتریان و جذب مشتریهای جدید شده.
بیشتر بخوانید: 6 نکته حیاتی که هر مدیر فروش باید درباره اونها اطلاعات داشته باشه
نتیجهگیری
با این استراتژیها و ابتکاراتی که بررسی کردیم، هر شرکتی میتونه از برنامه ریزی برای استراتژی فروشش سود ببره. یادتون باشه که همیشه رویکردتون باید مشتری محور باشه. با این روشها شما به سمت رهبری یه تیم فروش موفق و با عملکرد بالا قدم برمیدارید.
سوالات متداول
استراتژی فروش چیه؟
استراتژی فروش مجموعهای از تصمیمات و اهدافه که به تیم فروش کمک میکنه محصولات رو به بهترین شکل به مشتریها معرفی کنه.
چرا استراتژی فروش برای کسب و کارها مهمه؟
استراتژی فروش به کسبوکار کمک میکنه تا اهداف مشخصی داشته باشه، منابع رو بهینه تخصیص بده و تیم فروش رو هماهنگ نگه داره.
نمونههای موفق استراتژی فروش چه کمکی به کسبوکارها میکنن؟
نمونههای موفق، مانند HubSpot، با ارائه روشهای کارآمد مثل آموزش تیم فروش و شناخت مشتریها، به بهبود فرآیند فروش کمک میکنن.