مذاکره یکی از مهمترین مراحل فروش موفقیت آمیز هست و هر فروشندهای برای رسیدن به هدفش، یعنی قانع کردن مشتری برای استفاده از محصولات و خدماتی که ارائه میکنه، باید اصول مذاکره کاریزماتیک رو بلد باشه. تسلط به فنون مذاکره کاریزماتیک به ما به عنوان فروشنده کمک میکنه تا راحتتر و سریعتر اعتماد مشتریمون رو جلب کنیم و قانعش کنیم که محصول یا سرویس ما براش مفید و کاربردیه.
تو این مقاله میخواییم نگاهی به اصول و مذاکره کاریزماتیک بندازیم و بفهمیم که چطور میتونیم به عنوان مهارتهای یه کارشناس فروش موفق، کاریزمای خودمون رو افزایش بدیم و به قولی، یک شخصیت کاریزماتیک از خودمون بسازیم.
کاریزما یعنی چی؟
کاریزما به معنی بداخلاق بودن با دیگران و حساب بردن دیگران از شما نیست! کاریزما، یعنی اینکه بتونید توجه و علاقه اطرافیانتون رو به خودتون جلب کنید. معمولا این ویژگی در افراد به خوبی خودش رو نشون میده و راحت میشه گفت که یک فردی «کاریزماتیک» هستش. ولی اکثرا نمیشه راحت فهمید که چی باعث شده اونها کاریزماتیک باشن. شاید با خودتون پرسیده باشید که «این شخص چی داره که همه رو مجذوب خودش میکنه؟!».
یک نکته دیگه اینه که افراد کاریزماتیک انواع مختلفی دارن. یکسریها ساکتترن، شاید بیشتر روی شخصیتشون تمرکز میکنن تا کلماتشون، یکسری دیگه عاشق تعامل و ارتباط با دیگرانن و توجه همه رو به علایقشون جلب میکنن.
در آخر باید گفت که اصول و فنون مذاکره کاریزماتیک، نتیجه مهارتهای ارتباطی و درون فردی عالیه. برای همین نمیشه گفت که همیشه ذاتیه، بلکه میتونیم توی خودمون پرورشش بدیم.
بیشتر بخوانید: بهترین تیپهای شخصیتی MBTI برای کارمند فروش
ویژگیهای افراد کاریزماتیک
مهارتهای مربوط به اصول مذاکره کاریزماتیک زیادن، اما متخصصین علم ارتباطات و روانشناسی روی چند مورد تاکید خیلی زیادی دارن که در ادامه بررسی میکنیم.
1. اعتماد به نفس
عدم داشتن اعتماد به نفس توی موقعیتهای مختلف مثل صحبتهای دو نفره یا صحبت جلوی گروهی از آدما، چیزیه که شمار زیادی از آدمها باهاش دست و پنجه نرم میکنن. به علاوه، اشخاص کاریزماتیک فقط خودشون رو با اعتماد به نفس نشون نمیدن، بلکه باعث میشن دیگران هم احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشن.
2. مثبت اندیشی
این یعنی افراد دارای کاریزما سعی میکنن بهترین نکات اشخاص، شرایط و اتفاقات رو ببینن. اونها سعی میکنن حال خودشون رو خوب نگه دارن و بعد از اتفاقات بد و زمین خوردن، دوباره بلند بشن. پس میشه گفت آدمایی هستن که میشه روشون حساب کرد.
3. هنر اقناع و تاثیرگذاری
از این ویژگی هم میشه استفاده مثبت داشت، هم استفاده منفی. لیدرها و رهبران کاریزماتیک دنیا نشون دادن که میتونن پیروانشون رو قانع به انجام کارهایی کنن که حتی کسی فکرش رو هم نمیکنه! مدیران کاریزماتیک هم میتونن به افراد انگیزه بدن تا کارهای سخت رو خیلی راحتتر انجام بدن.
بیشتر بخوانید: تکنیکهای متقاعدسازی مشتریان برای مکالمات فروش
اصول و فنون مذاکره کاریزماتیک
کاریزما یکی از موفقیت آمیزترین و کلیدیترین برگهای برنده یک فروشنده حرفهایه، اما برای اینکه یک مذاکره کاریزماتیک داشته باشید، باید این چند قاعده ساده و کوتاه رو به ذهن بسپارید:
جایگزین کردن اضطراب با هیجان
همه قبل از انجام کارهای مهم اضطراب دارن، اما تفکر ما نسبت به احساساتمون میتونه مارو کاملا برای انجام خیلی از کارها فلج کنه. یکی از اصول مهم مذاکره کاریزماتیک اینه که نگرشتون رو نسبت به اضطراب و دلهره، به هیجان برای انجام کار تبدیل کنید.
استفاده از قدرت سکوت
موقع مذاکره کردن، مثل هر مکالمه دیگهای، اغلب افراد سعی میکنن هرچی به ذهنشون میرسه بگن که از سکوتهای چند ثانیهای آزاردهنده و معذب کننده جلوگیری کنن. اما از فنون مذاکره کاریزماتیک اینه که وقتی طرفتون حرفش رو زد، چند ثانیه سکوت کنید تا کامل درک کنید که شخص چی گفته و بهترین جواب رو بدید.
مشورت خواستن
خیلی از اوقات، فروشندهها یا کارشناسان فروش فکر میکنن این ضعف یا بیتجربگی اونها رو نشون میده توی موضوعی، نظر مشتری و طرف مقابلشون رو بپرسن. درحالی که این کار میتونه به اعتمادسازی بهتر و سریعتر کمک کنه.
نتیجهگیری
کاریزما، برخلاف تصوری که خیلی از افراد دارن، همیشه چیزی نیست که افراد باهاش به دنیا بیان. مهارتهای خاصی وجود داره که با تقویت اونها، همه ما میتونیم این ویژگی مهم و کاربردی رو توی خودمون رشد بدیم. توی این مقاله برخی از اصول مذاکره کاریزماتیک رو بررسی کردیم. دونستن فنون مذاکره کاریزماتیک به فروش بیشتر، اعتمادسازی سادهتر و درآمد بیشتر کمک میکنه؛ مخصوصا اگه توی حوزه فروش B2B کار میکنید.
سوالات متداول
کاریزما یعنی چی و چه کسی کاریزماتیکه؟
کاریزما یعنی اینکه بتونیم توجه و علاقه اطرافیانمون رو جلب کنیم و روی اونها تاثیر بذاریم. فرد کاریزماتیک هم دقیقا کسی هست که مهارت ارتباطی و تاثیرگذاری فوقالعادهای داره.
چطور شخصیت کاریزماتیک داشته باشیم؟
سه ویژگی مهم قانع کردن، اعتماد به نفس و مثبت اندیشی، نشون دادن که میتونن تا حد زیادی این ویژگی رو در فرد تقویت کنن.
چرا مدیران فروش باید کاریزماتیک باشن؟
مدیران فروش کاریزماتیک، این قابلیت رو دارن که فروشندهها رو برای انجام کارهای سختتر و بستن سریعتر قراردادهای فروش ترغیب و تشویق کنن.