این روزها دنیای فروش به دنیای گستردهای تبدیل شده و میشه انواع و اقسام لقبهای شغلی مرتبط به حوزه فروش رو توی شرکتها و کسب و کارها مشاهده کرد. یکی از این پوزیشنهای شغلی، کارشناس پشتیبانی فروش هست که نقش خیلی مهمی توی جذب و حفظ مشتریها داره. تو این مقاله میخوایم بیشتر با این شغل مهم آشنا بشیم.
اگه میخواید درباره کارشناس فروش بیشتر بخونید، مقاله اول درسنامه وظایف کارشناس فروش درباره همین موضوعه. اما بیایید درباره پشتیبانی فروش بخونیم.
کارشناس پشتیبانی فروش چیست؟
یک کارشناس پشتیبانی فروش، کارای اداری و دفتری رو انجام میده و به تیم فروش کمک میکنه که مشتریها رو به دست بیارن و حفظشون کنن. وظایف اصلیشون شامل جواب دادن به شکایتها و سوالهای مشتریها، اطمینان حاصل کردن از اینکه سفارشها به موقع پردازش میشن و برنامهریزی جلسات و قرارهای فروشه.
شرح وظایف کارشناس پپشتیبانی فروش
کارشناس پشتیبانی فروش به مشتریها در هر مرحله از فرآیند فروش کمک میکنه، اونها رو در حل مشکلات و سوالاتشون راهنمایی میکنه و باید سفارشها رو به صورت موثر و سریع پیگیری، ردیابی و ارسال کنه.
همچنین از وظایف کارشناس پشتیبانی فروش میشه به این اشاره کرد که اونها لیستهایی از مشتریان بالقوه رو شناسایی و ایجاد میکنن و پایگاههای اطلاعات فروش و مشتریان رو نگهداری میکنن.
مسئولیتهای یه کارشناس پشتیبانی توی هر شرکتی متفاوته اما به طور کلی این موارد بین همه مشترکه:
- تهیه لیستهای روزانه از سرنخها و ارائه اونها به اعضای تیم فروش
- نگهداری یک سیستم آرشیو قابل دسترس و منظم برای مدیران فروش و اداری
- انجام کارهای اداری برای بخش یا تیم فروش، شامل برنامه ریزی برای کنفرانسها و جلسات مشتری
- کمک به اعضای تیم مدیریت و مدیران ارشد در صورت نیاز
- وارد کردن اطلاعات در مورد شاخصها، ارقام فروش و دادههای کلیدی دیگه
- ایجاد و پردازش فعالیتهای فروش به موقع
- گزارش هرگونه فعالیت غیرعادی به سرپرستان
- تسریع درخواستهای فوری و تغییر در سفارشهای فروش و اطلاعات ارسال در صورت لزوم
مهارتها و صلاحیتهای کارشناس پشتیبانی فروش
یه کارشناس پشتیبانی باید مهارتهای ارتباطی عالی داشته باشه تا بتونه به صورت موثر در تیم کار کنه و همزمان بتونه کارها رو به صورت مستقل انجام بده و تصمیم بگیره. بدین منظور باید مهارتهای پایه کار با کامپیوتر، مدیریت زمان، خدمات رسانی به مشتری، مهارتهای ارتباطی و حل مسئله خوبی داشته باشه.
یک نمونه شرح وظایف کارشناس فروش و پشتیبانی
به عنوان کارشناس پشتیبانی فروش باید روی تمامی دادههای فروش از نظر مالی، تولید و انتقال محصول به مشتری نظارت داشته باشین. با بقیه بخشها ارتباط برقرار کنید تا مطمئن بشید محصول به موقع به مشتری میرسه و همه با هم هماهنگ هستن.
شرح شغل کارشناس پشتیبانی
مالکیت فرایند فروش سازمانی و سفارش مشتری از جمله:
- مذاکره و برگزاری جلسه برای فروش و پشتیبانی فروش
- پیشبرد وضعیت مشتریان در CRM
- آماده کردن پروپوزال و قرارداد فروش
- پیگیری امضای قرارداد و وصول مطالبات
- تهیه لیست مشتریان هدف و مکاتبه و پیگیری با مشتریان
- انجام وظایف در محدوده SLA های تعیین شده
- نظارت بر درخواستهای دسترسی به سیستم و ارائه آموزش به مشتریان
شرایط احراز
- علاقمند به انجام کار تیمی
- مهارت مدیریت زمان
- مهارت ارتباطی اثربخش
- توانایی کار با اکسل، ابزارهای فروش مانند CRM، پاورپوینت و ورد
تجربه/تحصیلات
ترجیحاً مدرک دانشگاهی لیسانس و یا چند سال سابقه خدمات مشتری، کنترل تولید یا تجربه حسابداری
حقوق کارشناس پشتیبانی فروش
توافقی (البته حقوق کارشناس پشتیبانی از 8 میلیون شروع میشه تا 20 ملیون هم هست. اما توی اگر شرح شغلها توافقی نوشته میشه تا براساس تواناییهای شما و حجم کاری که باید انجام بدید، تعیین بشه)
تفاوت وظایف کارشناس پشتیبانی فروش و پشتیبانی مشتری چیست؟
هر دوی اینها به شکایتها، نظرات یا سوالات مشتریان پاسخ میدن، اما بین مسئولیتهای شغلی کارشناس پشتیبانی فروش و کارشناس پشتیبانی مشتری تفاوتهای کلیدی وجود داره.
کارشناس پشتیبانی فروش عمدتا در بخش فروش کار میکنه، تلفنها و سوالات مشتریان رو جواب میده و همچنین پشتیبانی اداری به تیم فروش میده.
کارشناس پشتیبانی مشتری هم سوالات مشتریان درباره محصولات یا خدمات رو جواب میده، اما معمولا در مراکز تماس یا بخشهای پشتیبانی مشتری کار میکنه. اونا معمولا با تیم فروش ارتباط ندارن و بیشتر وقتشون رو صرف پاسخ به سوالات و نظرات مشتریان از طریق ایمیل، تماس تلفنی، کانالهای شبکههای اجتماعی، چت تصویری و چت زنده میکنن.
نتیجه گیری
یک کارشناس پشتیبانی عالی باید مهارتهای ارتباطی شفاهی و کتبی فوقالعادهای داشته باشه تا بتونه به ایمیلهای کارمندان و مشتریان جواب بده، ارائهها و گزارشها رو طراحی کنه و به صورت نزدیک با کارمندان فروش دیگه همکاری کنه.
توصیهای که ما به همه کارشناسهای پشتیبانی میکنیم، استفاده از دورههای آموزشی هست. آموزش پشتیبانی، کوچینگ، تفکر انتقادی و …. همه و همه به شما کمک میکنه تا عملکرد بهتری توی فرآیند کاری خودتون داشته باشید.
سوالات متداول
نقش کارشناس پشتیبانی فروش چیه؟
این کارشناسان، به نوعی پل ارتباطی بخش پشتیبانی و بخش فروش هستن و باید با همکاری دو بخش، تجربه بهتری برای مشتریها به وجود بیارن
چه مهارتهایی برای کارشناس پشتیبان فروش شدن باید بلد باشیم؟
باید مهارتهای پایه کار با کامپیوتر، مدیریت زمان، خدمات رسانی به مشتری، مهارتهای ارتباطی و حل مسئله خوبی داشته باشید.
بین کارشناس فروش و کارشناس پشتیبانی فروش کدوم بهتره؟
هردوی اینها برای یک کسب و کار مهم و ضروری هستن، اگر مایلید بیشتر وقتتون رو صرف فروش به مشتریها کنید کارشناس فروش، اگر مایلید مشکلات اونهارو بشنوید و دنبال راه حل باشید، کارشناس پشتیبانی فروش برای شما بهتره.