شما نمیتونید کسبوکارتون رو توسعه بدید بدون اینکه یه تیم بازاریابی حرفهای داشته باشید. فرقی نمیکنه شرکن استارتاپی هستین یا یه شرکت تولید مواد غذایی، اگه قراره بازاریابی موفق داشته باشید، باید یه تیم حرفهای دور خودتون جمع کنید. تو این متن بهترین روشها برای ساختن یه تیم بازاریابی موفق به شما معرفی میشه و نکاتی که در استخدام اعضای تیم باید در نظر بگیریم تا به بهترین نتایج برسیم، در اختیار شما قرار میگیره.
نقش تیم بازاریابی چیه؟
یه تیم بازاریابی و فروش حرفهای کمک میکنه تا بتونید کسبوکارتون رو گستش بدید، مشتریهای جدید پیدا کنید، سرنخهای بیشتری جذب کنید و فروش بیشتری داشته باشید. پیام شرکت شما رو توسعه میده و هرچیزی که یک نما از شرکت شما را به نمایش میگذاره رو هماهنگ و تولید میکنه.
تیم بازاریابی چه ساختاری داره؟
اینکه ساختار تیم بازاریابی مجموعه به چه صورته، کاملاً بستگی به نیازهای کسبوکار و استراتژیهای اون داره. شما باید تصمیم بگیرین که تیم بازاریابی درونسازمانی باشه یا از فریلنسرها و آژانسهای بازاریابی کمک بگیرین. هر دو مدل مزایا و معایب مخصوص به خودش رو داره. شما باید بعد از مشورت با اعضای تیم و بررسی نیازهای بازاریابی کسبوکار، انتخاب کنین که چه ساختاری رو ترجیح میدین.
معمولترین ساختارهای تیمهای بازاریابی در ادامه بررسی میشن که قبل از تدوین استراتژی بازاریابی باید مشخص کنید کدوم یکی رو انتخاب میکنید:
ساختار بخشبندیشده
تو این مدل، اعضا بر اساس نوع مخاطب شروع به کار میکنن؛ مثلاً میتونین تیم بازاریابی رو بر اساس بازاریابی B2B یا B2C تقسیم کنین یا بازاریابهاتون رو به دو قسمت سنتی و دیجیتال یا بر اساس مناطق جغرافیایی (فعالیت تو حوزه محلی، ملی و بینالمللی) تقسیم کنین.
ساختار مشتریمحور
تیم بازاریابی میتونه بر اساس مراحل مختلف قیف فروش عمل کنه؛ یعنی یه تیم روی جلب توجه مشتری کار کنه، تیم دیگه روی تولید محتوا تمرکز کنه و تیم سوم روی تبدیل این توجه به خرید تمرکز کنه. این تقسیمبندی باعث میشه هر تیم روی وظیفه خودش متمرکز بشه و خروجی عالی از آب در بیاد!
بیشتر بخوانید: جملاتی برای جلب اعتماد مشتری که یک کارشناس فروش باید بلد باشد
ساختار محصولمحور
نوع بعدی مخصوص کسبوکارهاییه که محصولات متنوعی ارائه میکنن. در این تیمها بازاریابی بر اساس محصولات شکل میگیره و هر عضو بر اساس محصولات فعالیت میکنه. اینطوری هر عضو روی یه محصول متمرکز میشه و استراتژیهای خاصی برای اون محصول ارائه میده. توصیه میکنیم یه مدیر بازاریابی مرکزی استخدام کنین تا روی فعالیت تیمها نظارت داشته باشه.
ساختار نقشمحور
شما میتونین تیم رو بر اساس تخصصهای مختلف تشکیل بدین؛ مثلاً یه بخش روی تولید محتوا، بخش دیگه روی شبکههای اجتماعی و بخش سوم روی بهینهسازی موتورهای جستجو تمرکز کنه. اینطوری هرکدوم از واحدها در حوزه خودش تخصص پیدا میکنه و کارها بهتر انجام میشه.
ساختار هیبریدی
در این مدل دو گروه متخصص و افراد عمومی در کنار هم کارها رو مدیریت میکنن. متخصصها به شکل تخصصی روی کار خودشون تمرکز میکنن و افرادی که مهارتهای عمومی دارن مراقبن که همه چیز به خوبی پیش بره.
تو تیم بازاریابی چه افرادی باید حضور داشته باشن؟
در ابتدای کار شما به چهار نفر احتیاج دارین که شامل طراح، تحلیلگر، تدوینگر ویدیو و نویسنده میشه؛ اما در ادامه راه باید افراد بیشتری رو استخدام کنین که در ادامه معرفی میکنیم:
رهبر یا لیدر
مهمترین شخص تیم بازاریابی، رهبر یا لیدر هست که وظیفه برنامهریزی و اجرای استراتژیهای بازاریابی رو به عهده داره. وظایف زیادی مثل مدیریت تیم بازاریابی، نظارت بر کمپینها، استخدام و آموزش اعضای جدید و برگزاری جلسات هفتگی با این شخصه. لیدر با عناوین مدیر ارشد بازاریابی، مدیر بازاریابی و مدیر بازاریابی دیجیتال هم شناخته میشه.
استراتژیست سئو
این شخص با تحقیق کلمات کلیدی، تحلیل فعالیت رقبا، پیگیری بهروزرسانیهای الگوریتم گوگل و بهینهسازی محتوای سایت تلاش میکنه تا سایت شما نسبت به رقبا در موقعیت بهتری در موتورهای جستجو ظاهر بشه و ترافیک ورودی به وبسایت افزایش پیدا کنه.
بازاریاب محتوایی
شما در تیم به یه نویسنده نیاز دارین تا متن کمپینهای تبلیغاتی، پستهای وبلاگی و کپشنهای اینستاگرامی رو تهیه کنه. دقت کنین که باید افرادی رو هم استخدام کنین که از پسِ تولید محتوای ویدیویی، صوتی، اینفوگرافیها و … بر بیان.
بیشتر بخوانید: بازاریابی محتوا (Content Marketing) چیست؟ | راهنمای کامل آموزش کانتنت مارکتینگ
متخصص ادز
متخصص ادز از روشهای مختلفی مثل بازاریابی توی موتورهای جستجو مثل گوگل ادز، تبلیغات در اینستاگرام و فیسبوک یا خرید کمپینهای گوگل استفاده میکنه. حتی ممکنه تشخیص بده که میتونین از روشهای سنتی مثل تلویزیون، رادیو یا چاپ بنر استفاده کنین.
متخصص تحلیل داده
متخصص تحلیل با بررسی سیستمهای داده و ابزارهای ردیابی تحلیلی به تیم بازاریابی کمک میکنه تا تصمیمات آگاهانهتری بگیرن و مشکلات رو شناسایی کننن و راهحلهایی پیشنهاد میده تا سریعتر به هدف برسین.
بازاریاب شبکههای اجتماعی
مسئول سوشال مدیا وظیفه تولید محتوا، مدیریت شبکههای اجتماعی و رشد مخاطب در این شبکهها رو داره. این شخص باید با سازوکار شبکههای اجتماعی، بهروزرسانیهاشون و تغییرات الگوریتمها آشنا باشه.
بیشتر بخوانید: آموزش فروش در اینستاگرام | چطور در اینستاگرام بفروشیم؟
چطور یه تیم بازاریابی بسازیم؟
به نظر شما تیم بازاریابی باید از چند نفر تشکیل شده باشه و اصلاً مراحل ساخت یه تیم بازاریابی به چه صورته؟ بعضی کارشناسها نظرشون اینه که بازاریابهای تیم باید حدود ۱۰ درصد از کل کارمندان رو تشکیل بدن؛ اما تعداد نفرات به بودجه شما، هدفهایی که دارین و نقشهایی که در مجموعه نیاز دارین بستگی داره.
شناخت پرسونای مخاطب
قبل از تشکیل تیم بازاریابی باید بازار هدفتون و مخاطبانی که شما رو دنبال میکنن بشناسین تا بفهمین توی کدوم پلتفرم وقت میگذرونن و چه مشکلاتی دارن و شما چطور میتونین به اونها کمک کنین.
تعیین اهداف کاری
در مرحله بعدی، اهداف کسبوکار رو به شکل واضح و با دورنمای مناسب مشخص کنین. به اهداف دور فکر نکنین و اهداف رو به شکل کوتاهمدت برنامهریزی کنین. قبل از استخدام اعضا، بهخوبی بررسی کنین که به چه نقشهایی در تیم بازاریابی احتیاج دارین، از هر شخص چه انتظاری دارین و چه کسی بهترین گزینه برای این نقش هست.
بیشتر بخوانید: راهنمایی برای انتخاب و استخدام مدیران فروش برتر
شروع استخدام
بعد از درنظرگرفتن تمامی این موارد، استخدام نیرو رو شروع کنین. توضیحات و انتظاراتی که از هر نقش دارین رو بنویسین و در سایتهای شغلیابی مثل لینکدین یا جابینجا منتشر کنین.
آشناکردن تیم با وظایف
فرایند استخدام کارمند با پذیرش کارمند جدید به پایان نمیرسه و شما باید به اون کمک کنین تا در نقش خودش تو تیم بهخوبی جا بیفته. ممکنه کارمند سوالات زیادی داشته باشه؛ بنابراین زمانی رو برای راهنمایی و کمک به این افراد تازهوارد در نظر بگیرین و در شروع کار انتظارات غیرواقعی از اعضا نداشته باشین و اجازه بدین بهمرور توی کار جا بیفتن.
بیشتر بخوانید: ایده های تبلیغاتی اثرگذار برای فروش بیشتر که معجزه میکند
نتیجهگیری
برای داشتن تیم بازاریابی موفق، باید موقع استخدام اعضای تیم مثل فرآیند استخدام هر عضوی دیگهای روی موارد ضروری دقت کنید. مثلا ما توی مقاله اعضای تیم فروش هم درباره نکات استخدام تیم فروش صحبت کردیم. در اینباره هم همین موارد صدق میکنه. یه استراتژی خوب و برنامهریزی شده، خطای شما را به حداقل میرسونه.
اما اگه قراره استراتژی مناسبی داشته باشید و به نظرتون این مقالهها نیاز شما رو برطرف نمیکنن، حتما به دورههای آموزش دیدار هم سر بزنید. یک تیم خوب، موفقیت روشهای بازاریابی و فروش شما رو تضمین میکنه، پس حواستون به افرادی که جذب میکنید باشه.
سوالات متداول
تیم بازاریابی از چه افرادی تشکیل میشه؟
این تیم از لیدر، استراتژیست سئو، بازاریاب محتوا، متخصص ادز، تحلیلگر داده و بازاریاب رسانههای اجتماعی تشکیل میشه.
انواع ساختارهای تیم بازاریابی کدوما هستن؟
ساختار بخشبندیشده، محصولمحور، نقشمحور، مشتریمحور و هیبریدی.
مهمترین موضوع در ساخت تیم بازاریابی چیه؟
اولین و مهمترین موضوع تعیین هدف و شناخت کافی مخاطبه.