تفاوت فروش B2B و فروش B2C چیه؟

زمان خواندن 1.5 دقیقه

بازاریابی B2B و B2C

به روز شده در 18 آذر 1402

توسط تیم تحریریه آکادمی دیدار

زمان خواندن 1.5 دقیقه

تفاوت فروش B2B و B2C در مشتری‌ هدف هر کدومه. فروش B2B با یه بیزینس طرفه و فروش B2C با مصرف‌کننده. اما تنها تفاوت B2B و B2C مشتریان اونهاست؟!

فهرست مطالب

حتما خودتون هم خوب می‌دونین که آشنایی با اصطلاحات فروش و بازاریابی از اولین و ضروری‌ترین قدم‌هایی است که در راستای فروشنده حرفه‌ای شدن باید بردارین. فروش b2b و b2c ممکن است از اون دسته از اصطلاحاتی باشه که بارها و بارها در مقالات و کلاس‌های تخصصی فروش بهشون برخورده باشین ولی باز هم اون‌ها رو خیلی خوب درک نکرده باشین!

 

دیدین بعضی وقت‌ها یک‌سری از مسئله‌ها خیلی ساده هستن و مثل آب خوردن می‌مونن ولی سرشون حسابی گیج شدیم؟ تعریف و تفاوت فروش B2B و B2C هم دقیقا مثل همون چیزهایی میمونه که یادگیری‌شون مثل آب خوردنه ولی به خاطر تشابه نوشتارشون با هم دیگه اشتباهشون می‌گیریم! در این مقاله قراره که یک بار برای همیشه تفاوت این دو عزیز رو با هم بررسی کنیم تا دیگه شب موقع خواب یادمون نیوفته که تعریفی که همین امروز خوندیم رو باز یادمون رفته!

 

تفاوت فروش B2B و B2C دقیقا چیه؟

برای اینکه تفاوت این دو اصطلاح رو درک کنیم خیلی خوبه که اول تعریف هرکدومشون رو بدونیم.

 

فروش b2b چیه؟

فروش سازمانی یا B2B یا همان (Business-to-business) خودمون، زمانی اتفاق میوفته که نمایندگان فروش یک شرکت به دنبال فروش کالا و خدمات خود به شرکت‌ها و موسسه‌های دیگر باشن.

 

فروش B2C چیه؟

فروش B2C یا (Business-to-consumer)، فروشی است که در آن نمایندگان فروش به فکر فروش مستقیم محصولات و خدمات خودشون به مشتری‌ها و مصرف‌کنندگان هستن.

 

اما تفاوت فروش B2B و B2C در تعریف‌هاشون خلاصه نمیشه و در خیلی از جهت‌ها در طول فرایند فروش بعضی تفاوت‌ها پررنگ‌تر میشه. از مهم‌ترین و بارزترین این تفات‌ها میشه به موارد زیر اشاره کرد:

 

بزرگی بازار هدف

یکی از بزرگترین تفاوت‌های فروش B2B و B2C اندازه بازار است. از اونجایی که فروش B2C مصرف‌کننده فردی رو هدف قرار میده، اندازه بازارش نسبت به فروش سازمانی کوچک‌تره.

 

روش شناسایی نیاز مشتریان

برقراری ارتباط با مشتری در فروش سازمانی به مراتب رسمی‌تر و خشک‌تر از فروش B2C است. در فروش B2C مکالمه خیلی ساده‌تر، شخصی و صمیمانه‌تر است.

 

هزینه‌های بازاریابی

کسب و کارهای B2C می‌تونن کمتر از یک شرکت B2B برای بازاریابی هزینه کنن و همچنان تعداد زیادی مشتری را جذب می‌کنن!

 

چرخه فروش

در فروش B2B، چرخه فروش یک فرآیند طولانی برای ایجاد اعتماد، ایجاد ارتباط، بررسی نیازها، متقاعد کردن تصمیم گیرنده در مورد مناسب بودن محصول، مذاکره در مورد قیمت، بستن یک معامله و ارائه پشتیبانی مداوم است در صورتی که این چرخه در فروش B2C بسیار ساده‌تر طی میشه.

 

میانگین و تعداد سرنخ‌ها

در فروش B2B، قراردادها بزرگ‌تر و چرخه‌های فروش طولانی‌تر هستن. اما در فروش B2C قراردادها به نسبت کوچک‌تر و چرخه‌های فروش کوتاه‌تر هستن. به همین دلیل، فروشندگان B2C معمولاً می‌تونن در یک زمان تعداد بیشتری سرنخ نسبت به فروشندگان B2B داشته باشن.

 

میانگین تجربه تیم فروش

بستن قراردادها و طول چرخه فروش در فروش سازمانی معمولاً به فروشندگان باتجربه‌تری نیاز داره.

 

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم به یکی از مهم‌ترین اصطلاحات فروش و بازاریابی، یعنی تفاوت فروش B2B و B2C بپردازیم و دیگر جای هیچ سوال و تردیدی به جای نگذاریم. از مهم‌ترین تفاوت‌های بین این دو می‌تونیم به بزرگی بازار هدف، هزینه‌های بازاریابی، میانگین و تعداد سرنخ‌های هر مدل، میانگین و چگونگی تجربه تیم فروش و… اشاره کنیم.

 

سوالات متداول

فروش b2b چیه؟

فروش سازمانی یا B2B یا همان (Business-to-business) خودمان، زمانی اتفاق میوفته که نمایندگان فروش یک شرکت به دنبال فروش کالا و خدمات خود به شرکت‌ها و موسسه‌های دیگر باشن.

فروشB2C چیه؟

فروش B2C یا (Business-to-consumer)، فروشی است که در آن نمایندگان فروش به فکر فروش مستقیم محصولات و خدمات خودشون به مشتری‌ها و مصرف‌کنندگان هستن.

تفاوت فروش B2B و B2C چیه؟

فرق اصلی فروش B2B و B2C در مشتری‌های هدف این دوتاست. فروش B2B با بیزینس‌ها وارد معامله میشه اما فروش B2C با مصرف کننده نهایی معامله می‌کنه. به دنبال این، بزرگی بازار هدف، روش شناسایی نیاز مشتری‌ها، هزینه‌های بازاریابی و … هم در مورد این دو روش فروش متفاوت است.

5/5 - (2 امتیاز)

Catalogue Mockup
احتمالا این مقالات هم برای شما جذاب باشد

حرفه‌ای تر آموزش ببین،بیشتر بفروش!