بازاریابی دهان به دهان (Word of Mouth Marketing) در فضای دیجیتال امروز

بعضی کسبوکارها یه جوری رشد میکنن که انگار هیچ زحمتی نکشیدن! واقعا شما هم اینطور فکر میکنید؟ اما نکتهای که درباره این بیزینسهای کسی بهشون توجه نمیکنه اینه که معمولا یکی از رازهای بزرگشون بازاریابی دهانبهدهانه. چیزی که توی هر دوره آموزش بازاریابی حرفهای حتما دربارهاش صحبت میشه.
احتمالا تا حالا به یکی از دوستانتون رستوران موردعلاقهتون رو پیشنهاد دادین یا به یه همکار جدید ابزارهای کاری محبوبتون رو معرفی کردین. همین گپوگفتهای خودمونی همون چیزیه که بازاریابی دهان به دهان رو به یه فرصت قدرتمند برای کسبوکارتون تبدیل میکنه. در ادامه همراه ما باشین تا به سوال تبلیغات دهان به دهان چیست، پاسخ بدیم.
بازاریابی دهان به دهان چیست؟
بازاریابی دهانبهدهان وقتی اتفاق میفته که مردم خودشون بهصورت طبیعی در مورد یه برند حرف میزنن و معرفیش میکنن. این نوع بازاریابی شکلهای مختلفی داره؛ مثل وقتی که یه مشتری از یه محصول خوشش میاد و به دوستاش میگه یا توی یه جمع خانوادگی صحبت از یه برند به میان میاد.
بیشتر بخوانید: انواع بازاریابی که برند شما باید در آنها سرمایه گذاری کند!
انواع بازاریابی دهان به دهان
هرچی ارتباط با مشتریان آنلاین بیشتر میشه، گزینههای بازاریابی دهان به دهان هم بیشتر میشه. مواردی که در ادامه معرفی میشن، بعضی از محبوبترین شکلهای بازاریابی دهان به دهان هستن که یه کسبوکار میتونه ازشون استفاده کنه:

تبلیغات
تبلیغات تمرکزش روی دیدهشدن عمومی و آگاهی مردم از برند هست؛ یعنی جلب توجه رسانهها و شکلدهی به اون. این مورد میتونه شامل مدیریت بحران، آگاهی از برند و ساختن شهرت هم بشه.
بیشتر بخوانید: بهترین راههای تبلیغات برای جذب مشتری
بازاریابی buzz
بازاریابی buzz نوعی بازاریابی دهان به دهان هست که باعث میشه یه کمپین یا محصول بیشتر دیده بشه. استراتژیهای بازاریابی buzz، مکالمات پرشور و هیجانانگیزی رو توی دایرههای اجتماعی، چه حضوری و چه آنلاین، ایجاد میکنه.
بیشتر بخوانید: آموزش تکنیکهای فروش اینترنتی برای تحول فروش آنلاین شما
بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی به نوعی از بازاریابی گفته میشه که بستگی به یه گروه خاص از مخاطبان داره که بهآرامی آگاهی از محصول یا برند رو پخش میکنن. کمپینهای ویروسی وقتی موفق هستن که به یک جمعیت بزرگتر از گروه هدف اولیه برسن. هر دو نوع بازاریابی ویروسی و بازاریابی buzz به بازاریابی دهان به دهان وابسته هستن؛ با این تفاوت که بازاریابی ویروسی باید به مرور زمان رشد کنه. حتی گاهی بازاریابی ویروسی به دلیل واکنش منفی به پیامها یا محتوای خاص هم رشد میکنه.
وبلاگنویسی
وبلاگنویسی شامل نوشتن مطلب، ویدیو یا رسانههای دیگهای میشه که کسبوکارها به صورت خودجوش و به شکل آنلاین منتشر میکنن. این فضا به برندها فرصت میده تا اعتماد و وفاداری مشتریها رو به دست بیارن. همچنین کمک میکنه که ارتباط عمیقتری با سبک زندگی، عادات و باورهای مخاطبانشون برقرار کنن.
بیشتر بخوانید: جملات و عبارتهای جلب اعتماد مشتری که یک کارشناس فروش باید بلد باشد
بازاریابی احساسی
بازاریابی احساسی پیامهای بازاریابی هستن که تمرکزشون روی احساسات خاص انسانی برای تأثیرگذاری بر مصرفکنندههاست. این نوع بازاریابی دهان به دهان معمولا به شکل تصویری هست و بهطور خاص برای واکنش به رویدادها یا اخبار اخیر ساخته میشه.
بازاریابی ارجاعی
بازاریابی ارجاعی به مشتریها انگیزه میده تا محصولاتشون رو از طریق بازاریابی دهان به دهان معرفی کنن. این روش به افرادی که ارجاع میدن این امکان رو میده که نظراتشون رو در هر کانالی که میتونن با مشتریان بالقوه ارتباط برقرار کنن، به اشتراک بذارند.
بیشتر بخوانید: اینستاگرام مارکتینگ چیست؟ | معرفی راهی مؤثر برای رشد کسبوکار شما
بازاریابی رسانههای اجتماعی
بازاریابی رسانههای اجتماعی هم شامل ارتباطات آنلاین و هم آفلاین میشه. یکی از کانالهای محبوب برای بازاریابی دهان به دهان آنلاین، رسانههای اجتماعی هستن. بازاریابی در این فضا از شبکههای اجتماعی مختلف استفاده میکنه تا با مصرفکنندهها ارتباط برقرار بشه.

چطور یه استراتژی بازاریابی دهان به دهان بنویسیم؟
اینجا خیلی مختصر و کوتاه توضیح میدیم که چطور باید استراتژی بازاریابی دهان به دهان رو بنویسید:
شخصیت بسازید تا مخاطبهاتون رو بهتر بشناسید.
یه سری شخصیت بسازید که مشخص کنه مخاطبهای شما کی هستن. این شخصیتها باید خیلی خاص باشن. هرچی مشکل خاصتری رو حل کنید، مخاطب بیشتر به شما توجه میکنه و راحتتر برند شما رو به بقیه معرفی میکنه.
محصول، خدمات، شرکت و صنعت خودتون رو خوب بشناسید.
شما باید بدونید محصولتون چیه و چطور کار میکنه. باید همه تیمها مثل بازاریابی، پشتیبانی و مهندسها توی کمپینهای بازاریابی دهانبهدهان همکاری کنن. همچنین باید بدونید برند شما توی صنعت و مسائل مختلف چه جایگاهی داره.
بیشتر بخوانید: کمپین بازاریابی چیست؟ | تفاوت کمپین فروش با کمپین بازاریابی
جامعه اجتماعی نزدیک بسازید.
باید مخاطبهاتون رو بشناسید و بدونید توی چه شبکههای اجتماعی فعال هستن؟ باید طوری ارتباط برقرار کنید که این حس رو به مخاطب بدید که خودتون یکی از اونها هستید. باهاشون تعامل برقرار کنین، جواب بدن و ارتباط رو به روابط دوستانه تبدیل کنید.
افراد تأثیرگذار رو شناسایی کنید.
وقتی جامعه اجتماعی خودتون رو ساختید، باید افرادی رو پیدا کنید که تأثیر بیشتری دارن. این افراد دنبالکنندههای زیاد دارن یا توی فضای آنلاین خیلی معروف هستن. این افراد رو با خودتون هممسیر کنین تا از قدرت تأثیرگذاریشون استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: بازاریابی خدمات چیست؟ | چگونه از بازاریابی خدمات برای حداکثر تاثیر استفاده کنیم؟
چه کسی تأثیرگذارها رو تحت تأثیر قرار میده؟
تأثیرگذارها خودشون دنبال اطلاعات هستن. باید بفهمید منابع اطلاعاتی اونها کجان؛ مثلاً کدوم مجلهها، پادکستها و سایتها رو دنبال میکنن؟ اینجاها رو پیدا کنید و برند خودتون رو داخلشون معرفی کنید.
نظرات منفی رو سانسور نکنید.
در بازاریابی دهان به دهان باید آماده باشین که همه چی رو شفاف بگید. مردم هر چی میخوان میگن؛ ولی شما میتونید جهت صحبتها رو هدایت کنید. سعی کنید هیچ مشکلی توی برند شما نباشه و اگر هم مشکلی بود، بهتره خودتون به اطلاع مردم برسونید تا کسی شایعهسازی نکنه.
بیشتر بخوانید: اصول و فنون مذاکره در بازاریابی | آیا بازاریابها هم باید اصول مذاکره را بلد باشند؟
انحصاری کار کنین.
موقع معرفی محصول، همه رو واردش نکنید؛ مثلا از تأثیرگذاران و افرادی که توی شبکههای اجتماعی خیلی شناخته شده هستن دعوت کنید تا محصول شما رو امتحان کنن و نظر بدن. این افراد میتونن محصول شما رو به بقیه معرفی کنن و برند شما رو معروف کنن. مردم همیشه میخوان چیزایی که بهراحتی به دست نمیاد رو داشته باشن؛ پس این کار باعث میشه خیلی زود همه از برند شما باخبر بشن.
نتیجهگیری
تبلیغات دهان به دهان یکی از قدرتمندترین روشهای رشد کسبوکارهاست که بدون هزینههای سنگین تبلیغاتی، باعث جلب اعتماد مشتریان میشه. وقتی افراد بهصورت طبیعی درباره یه برند صحبت کنن، اعتبار و نفوذ اون برند چند برابر میشه. پس اگه میخواین کسبوکار شما هم بهطور ارگانیک رشد کنه، باید تجربهای عالی برای مشتریهاتون بسازید تا خودشون سفیر برندتون بشن.
سوالات متداول
بازاریابی دهان به دهان چیه؟
بازاریابی دهان به دهان دقیقا همون کاریه که شما وقتی از یه محصول خوشتون میاد، انجام میدید. یعنی شروع میکنید به تعریف کردن از اون محصول پیش دوستان یا خانوادهتون. در نتیجه اونها هم مجاب میشن که اون محصول خاص رو بخرن.
چطور مشتریهامون رو به تبلیغ برندمون تشویق کنیم؟
محصول باکیفیت ارائه بدین، تخفیف یا پاداش برای معرفی در نظر بگیرین و توی شبکههای اجتماعی تعامل داشته باشین.
آیا بازاریابی دهان به دهان فقط توی شبکههای اجتماعیه؟
نه، صحبتهای حضوری، پیشنهادات دوستانه و نظرات شفاهی هم جزوش هست؛ ولی شبکههای اجتماعی تأثیرش رو بیشتر میکنن.
دیدگاهتان را بنویسید